Интеграциско-корелациска поврзаност на содржините од наставните предмети по физичко и здравствено образование и општество во одделенската настава

Popeska, Biljana and Jovanova-Mitkovska, Snezana (2016) Интеграциско-корелациска поврзаност на содржините од наставните предмети по физичко и здравствено образование и општество во одделенската настава. Knowledge - International Journal, Scientific and Applicative Papers, 12.1. pp. 57-63. ISSN 1857-92

[img]
Preview
Text
Интеграциско корелациска поврзаност на содржините од наставните предмети.pdf

Download (1255Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Интеграциско-корелациска поврзаност на содржините од наставните предмети по ФЗО и општество во одделенската настава.pdf

Download (496Kb) | Preview

Abstract

Резиме: Имајќи ги во вид тенденциите за тематско, интегрирано планирање на наставата во основното образование, како и начинот на кој усвојуваат знаења учениците од рана училишна возраст, во трудот направивме теоретска елаборација на интеграциско - корелациската поврзаност на содржините од различните наставни предмети како пристап кој овозможува поефикасно усвојување на знаењата и нивна ефикасна примена во секојдневниот живот. Во трудот презентираме резултати од анализата на наставните програми по физичко и здравствено образование и oпштество, и презентираме конкретни примери за корелација на наставните содржини од претходно наведените наставни предмети.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Snezana Jovanova
Date Deposited: 09 Feb 2017 09:40
Last Modified: 09 Feb 2017 09:40
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17194

Actions (login required)

View Item View Item