Состојби и перспективи на универзитетскиот спорт во Република Македонија и некои Балкански земји со осврт на Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип

Popeska, Biljana and Jovanova-Mitkovska, Snezana and Smilkov, Nikola and Dimkov, Trajce (2016) Состојби и перспективи на универзитетскиот спорт во Република Македонија и некои Балкански земји со осврт на Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип. Knowledge - International Journal, Scientific and Applicative Papers, 13.3. ISSN 1857-92

[img]
Preview
Text
Conditions and perspectives of university sport in Macedonia and other Balkan countries.pdf

Download (1245Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Popeska, Jovanova, Dimkov & Smilkov Univerzitetski sport.pdf

Download (407Kb) | Preview

Abstract

Универзитетскиот спорт е еминовност на современото време и современиот живот. Истиот претставува логична последица во институционалниот систем на спортското воспитание на младите. Различни форми на спортот и физичкото образование имплементирани во универзитетското образование се отскочна даска за вклучување во спортот и физичката активност во тек на целиот живот. Од друга страна вклучувањето во спорт и спортски активности на универзитетот претставува последна можност за институционално делување во насока на развивање на свеста и потребата за редовна физичка активност и стекнување на навики за здрав и активен живот. Оттука, потребата од негово систематско развивање и организирање како и поголемо вклучување на сите субјекти, во насока на промоција на здравјето и активниот живот на студентите. Во трудот е направена теоретска анализа на законските одредби за поставеноста на универзитетскиот спорт во Србија, Бугарија, Словенија и Хрватска, споредено со состојбите во Република Македонија и посебен акцент на организацијата на спортот на Универзитет „Гоце Делчев“. Врз основа на оваа анализа предложени се низа мерки за унапредување и развој ан спортот на универзитетите.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Snezana Jovanova
Date Deposited: 09 Feb 2017 09:40
Last Modified: 09 Feb 2017 09:40
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17193

Actions (login required)

View Item View Item