The tumulus of the domina from Gaynov Dol

Nacev, Trajce and Sekulov, Vane (2016) The tumulus of the domina from Gaynov Dol. Acta musei.

[img]
Preview
Text
Tekst.pdf

Download (36Mb) | Preview

Abstract

Текстот го презентира проектот “ Погребување под могили во долината река Крива Лакавица” во општина Конче, Република Македонија. Со посебен осврт на истражувањето на могилата на археолошкиот локалитет Гајнов Дол во близина на општинскиот центар Конче. Прикажана е методологијата на истражувањето на могилата, опис на гробот и анализа на гробниот прилог кој е оставен као вечен дар на покојничката. Во текстот е акцентрирана могилата како културолошки и култорноисториски феномен симбол на моќниот на погребниот но и на целата заедница, врска со претците и со сопствената традиција. Потенциран е и социјалниот и економскиот статус на покојничката но и на нејзиното семејство кое имало финансиска моќ да ѓи задоволи сите стандарди на аристростркратското општество.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Roman period, tumulus, domina, burial, cremation
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 03 Feb 2017 09:39
Last Modified: 03 Feb 2017 09:45
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17123

Actions (login required)

View Item View Item