Третман на отпадните води од технолошкиот процес на фабриката за производство на месо и сувомеснати производи МИК од Свети Николе, Р. Македонија

Spasovski, Orce and Spasovski, Daniel and Zlatkov, Risto (2016) Третман на отпадните води од технолошкиот процес на фабриката за производство на месо и сувомеснати производи МИК од Свети Николе, Р. Македонија. In: Podeks-Poveks'16, 11-13 Nov 2016, Strumica, Macedonia.

[img]
Preview
Text
29. Orce Spasovski - Vtor trud.pdf

Download (1171Kb) | Preview

Abstract

При технолошкиот процес на преработка на месото во месни производи и одржување на просторот и машините, потребна количината на технолошка вода изнесува од 700 – 800m3/ден. Отпадната вода се генерира од процесите за перење на подовите, опремата и машините во производните одделенија. Во отпадните води има примеси на органски материи од растително (кланица), животинско потекло и маслени материи (маснотии), конзерванси и средства за одржување на хигиена. После извршениот третман направени се анализи на водата а добиените резултати од извршените анализи на отпадните води покажуваат дека нивниот квалитет е во согласност со техничките и санитарните услови за испуштање на отпадни води во градска канализација.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Materials engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Orce Spasovski
Date Deposited: 25 Jan 2017 13:32
Last Modified: 25 Jan 2017 13:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17000

Actions (login required)

View Item View Item