Композицијата "Dawn"- Vocal Cantata for a mixed choir - Gavrilovski Goce, испечатена од страна на странска издавачка куќа- „Композитор“- Русија

Gavrilovski, Goce (2015) Композицијата "Dawn"- Vocal Cantata for a mixed choir - Gavrilovski Goce, испечатена од страна на странска издавачка куќа- „Композитор“- Русија. Horovaja laboratorija XXI vek - Muzika dlja detei i junoshestva, 5 (2). pp. 66-69. ISSN ISMN 979-0-3522-0889-6, bbk 85.941 x 80, nom- 6725

[img]
Preview
Text
11.pdf

Download (1771Kb) | Preview

Abstract

Зборникот „Хорска лабораторија“, книга 5, дел-2, содржи дела кои се наградени на Шестиот меѓународен натпревар наречен „Хорска лабораторија на XXI –виот век, музика за детски и младински хорски состави“. Овој светски натпревар е спроведен од страна на Сојузот на композиторите од Санкт Петерсбург и е подржан од страна на Сојузот на композиторите од Русија, како и Министерството за култура од Русија. На VI Меѓународен натпревар во Санкт Петерсбург- Русија, во конкуренција на 190 дела од разни земји ширум светот, комисијата од пет члена: композитори, диригенти, музиколози- сите од нив истакнати музички дејци во своето поле, во 4- тата категорија со назив „Експериментално хорско дело со современи музички изразни текстури”, за хорското дело „Дај Дуни”, на авторот Гавриловски Гоце му доделува- трето место, додека за композицијата „Мугри”- Вокализа за мешан хор- му е доделено - прво место. Композициите од Зборикот се наменети за широкиот круг од хорски диригенти, композитори, хорови, студенти, како и повеќе изведувачки состави од различна возраст и степен на подготовка, со единствена цел да се зголеми и пополни репертоарот на современи музички дела. Книгата содржи вкупно 74 страници, а делото на Гавриловски се протега од 66-69 страна од истата.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goce Gavrilovski
Date Deposited: 27 Jan 2017 09:50
Last Modified: 27 Jan 2017 11:26
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16953

Actions (login required)

View Item View Item