Неутврдени доцноантички населени места во Брегалничкиот басен

Nacev, Trajce and Veselinov, Dragan (2016) Неутврдени доцноантички населени места во Брегалничкиот басен. Историја, Здружение на историчарите на Република Македонија. ISSN 0579-0263

[img]
Preview
Text
spisanie istorija 2015-2016.pdf

Download (6Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
TN 1.pdf

Download (362Kb) | Preview

Abstract

Постојаните напади на Готите во 268 и 269 година ја принудиле Римската Империја да превземе мерки со кои би се одбранила и заштитила од истите. Така добар дел од населените места биле утврдени во целата држава со што бил опфатен и Брегалничкиот басен чиј регион се наоѓала во источната половина од империјата. Населените места кои не биле утврдени, одбрана и заштита и зависела од поблиските утврдени градови или пак воопшто и ја немале. И покрај ваквите карактеристики на неутврдените населени места сепак тие егзистирале, а воедно и придонеле за континуитетот и развојот на животот на ова подрачје во доцноантичкиот период. Клучни зборови: неутврдени населени места, Брегалнички басен, доцна антика.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 24 Jan 2017 14:51
Last Modified: 24 Jan 2017 14:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16951

Actions (login required)

View Item View Item