Неолитскиот локалитет Грнчарицa

Nacev, Trajce and Stojanovski, Darko (2016) Неолитскиот локалитет Грнчарицa. Неолитот во Македонија: нови сознанија и перспективи, Центар за истражување на предисторијата.

[img]
Preview
Text
Grncarica.pdf

Download (1209Kb) | Preview

Abstract

Пред осум години, неолитската населба Грнчарица кај Штип првпат беше откриена и делумно истражена. Поради низа околности, подетаљни резултати од ова истражување сè уште не се претставени пред македонската стручна јавност. Како резултат, податоци од овој значаен локалитет недостасуваат во публикациите посветени на неолитот во Маке- донија. Од тие причини, овде ќе бидат презентирани детали од текот и околностите на истражувањето, од типот и карактерот на населбата и материјалната култура, резултатите од лабораториското датирање на единственото погребување откриено во населбата, како и импликациите што овие резултати ги имаат кон прашањата поврзани со процесот на неоли- тизација и понатамошниот развој на неолитските култури во Македонија. Клучни зборови: неолит во Овче Поле, неолитска керамика, хронологија и периодизација.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 24 Jan 2017 14:49
Last Modified: 24 Jan 2017 14:49
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16950

Actions (login required)

View Item View Item