Работилница - Оралнохируршки процедури во менаџментот на флап - дизајн: резени, инструменти и техники на шиење

Dimova, Cena (2016) Работилница - Оралнохируршки процедури во менаџментот на флап - дизајн: резени, инструменти и техники на шиење. In: Втора работилница , 27 Dec 2016, Stip, Macedonia. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
1. теоретски дел флап дизајн -ПДФ.pdf - Presentation

Download (1720Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
slika 1.pdf

Download (184Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
slika 2.pdf

Download (167Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
slika 3.pdf

Download (186Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
slika 4.pdf

Download (101Kb) | Preview
Official URL: http://life.ugd.edu.mk/index.php/obrazovanire-life...

Abstract

Орално хируршките и пародонтолошките хируршки интеревнции, како и отвореното и затвореното дентално имплантирање создаваат оперативна рана. За правилно затворање на овие рани обично е потребно да се создадат услови за оптимално заздравување. Успешното зацелување на оперативните рани може да се обезбеди само доколку се примени следново:употреба на соодветен стомато хируршки инструментариум, респектирање на базичните принципи на создавање соодветен мукопериостален флап дизајн, односно правилно испланирана оперативна резенка, правилен избор на игли и конци кои се за употреба во оралната празнина,примена на соодветна техника на шиење и чворување, правилно вадење на конци.

Item Type: Conference or Workshop Item (Other)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 24 Jan 2017 14:41
Last Modified: 24 Jan 2017 14:41
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16939

Actions (login required)

View Item View Item