Ѓорче Петров во администативната поделба на Македонија и во извештаите на Британските воени мисии во Македонија

Cepreganov, Todor (2016) Ѓорче Петров во администативната поделба на Македонија и во извештаите на Британските воени мисии во Македонија. Сто години населба „Ѓорче Петров“ (Научна трибина одржана на 15. 09. 2016 година во просториите на општината Ѓорче Петров).

[img]
Preview
Text
Ѓорче Петров-100 год..pdf

Download (1425Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
Ѓ. Петров насловна.pdf

Download (460Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
Ѓ. Петров.pdf

Download (332Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
Ѓ. Петров1.pdf

Download (322Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
ЃП Содржина.pdf

Download (495Kb) | Preview

Abstract

Во прилогот се прави осврт на административно-територијалната поделба на Ф/Н/С/Република Македонија, а во тие рамки и развојот на општината Ѓорче Петров од првата поделба во декмеври 1944 година па се до денес. Исто така во прилогот се прави осврт и на активноста на британските воени мисии, како дел од британксата обавештањата служба СОЕ, кои престојувале на територијата на Македонија од 1943 година и преземале диверзантски акции на железниката пруга, рудниците и хидроцентралата „Матка“ кои се наоѓале на територијата на Ханриево (Ѓорче Петров).

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Todor Cepreganov
Date Deposited: 24 Jan 2017 14:39
Last Modified: 24 Jan 2017 14:39
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16937

Actions (login required)

View Item View Item