Управување и организација на процесот на снабдување со лекови Фармацевтски менаџмент

Angelovska, Bistra (2016) Управување и организација на процесот на снабдување со лекови Фармацевтски менаџмент. Фармацевтски информатор (43). pp. 25-28. ISSN 1409-8784

[img]
Preview
Text
Управување и организација на процесот на снабдување со лекови.pdf

Download (477Kb) | Preview
[img] Text
index.html - Published Version

Download (77Kb)
Official URL: http://www.fk.mk/%d1%84%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1...

Abstract

Процесот на управување претставува посебен вид на дејност, кој ја претвора неорганизираната маса индивидуи во ефективна група, која се стреми кон остварување на поставена цел. Управувањето е стимулативен елемент на социјалниот развој и пример за значителни социјални промени. Според дефиницијата на Peter Draker, управувањето е процес на планирање, организација, мотивација и контрола при формулација и постигање на целите на организациите. Горенаведените карактеристики се нарекуваат општи функции на управувањето, но во зависност од типот на работа, секоја организација си има специфични функции од аспект на снабдување, планирање на продажбата на лекови, организирање на снабдувањето со лекови, контрола на движење на наркотика итн. Организацијата ја градат група луѓе, чија дејност е координирана со исполнување на зацртани, општи цели. Организацијата е зависна од надворешна средина и се карактеризира со своја структура (поделба на единици), хоризонтална и вертикална поделба на трудот и неопходност од управување.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Bistra Angelovska
Date Deposited: 23 Dec 2016 11:15
Last Modified: 23 Dec 2016 11:15
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16896

Actions (login required)

View Item View Item