Исток не отпиша - Запад не не запишуе

Cepreganov, Todor (2016) Исток не отпиша - Запад не не запишуе. In: Некои дилеми и состојби во нашето општество (истражувања). Форум плус, Скопје.

[img] Image
Naslovna.psd

Download (3232Kb)
[img]
Preview
Text
БАК.pdf

Download (188Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
Korica.pdf

Download (1368Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
Prva strana.pdf

Download (638Kb) | Preview

Abstract

Првата „современа“ поделба на Европа се случи во 1815 година на Виенскиот конгрес. Од тој момент, па се до 1989 година, до паѓањето на Берлинскиот ѕид, светот живееше во два, услобно речено „конференциски“ система, Версајскиот и Јалтскиот. На нив, големите сили, следејќи ги своите политички, геостратегиски и економски интереси ги уредувале своите меѓусебни односи на сметка на помалите и „немоќни“ држави кои немале „сила“ да се спротистават на диктатот на големите. Во Европски рамки тој судир, со мали исклучоци, се одвивал меѓу Велика Британија, Австо-Унгарија, Германија, Русија, Франција, а во средината на XX век започнува постепеното инволвирање на САД.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Todor Cepreganov
Date Deposited: 24 Jan 2017 13:35
Last Modified: 24 Jan 2017 13:35
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16860

Actions (login required)

View Item View Item