Гимназиското образование во Штип меѓу двете светски војни

Cackov, Oliver (2010) Гимназиското образование во Штип меѓу двете светски војни. Годишен зборник на ИНИСА, УГД - Штип, 1. pp. 65-70. ISSN 1857-7342

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_oliver.cackov_Desktop_репозиториум_Гимназиското образование во Штип меѓу двете светски војни.pdf

Download (335Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/INISA/article/view/...

Abstract

Штип е град со богата и значајна образовна традиција чиишто корени датират уште од крајот на XVIII век, поточно од 1793 година кога според Петар Завоев почнало да работи првото ќелијно училиште. Најзначајниот импулс во развојот на образованието во Штип и штипско несомнено е поврзано со Јосиф Ковачев, основачот на првото педагошко училиште во штипско, Ново Село. Во 1869 година „ општо образовното училиште прераснало во класно училиште со предметна настава и нова наставна програма. Од оваа година условно земено, датира класното – гимназијално образование во Штип

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: гимназија, просвета, настава
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Oliver Cackov
Date Deposited: 24 Mar 2014 13:41
Last Modified: 06 Aug 2015 09:18
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1683

Actions (login required)

View Item View Item