Културната историја на Штип во праисторијата

Nacev, Trajce and Veselinov, Dragan (2016) Културната историја на Штип во праисторијата. Зборник на трудови, Прва меѓународна научна конференција „ФИЛКО“ - филологија, култура и образование. ISSN ISBN 978-608-244-308-9

[img]
Preview
Text
ТЕКСТ ЗА ФИЛОЛОШКИ (1).pdf

Download (1099Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
filko1.pdf

Download (3146Kb) | Preview

Abstract

Културната историја на градот Штип и неговата околина, благодарение на геоморфологијата на теренот, поволните климатски и географски услови, патните собраќајници кои поминувале и минуваат низ Штип, придонеле неговиот развој да започне од најдлабоката праисторија односно од доцниот палеолит и во континуитет низ вековите да трае се до денес. Во трудот ќе биде презентирана културната историја од палеолитот се до крајот на железното време, преку движни археолошки наоди и остатоците од праисториските објекти кои се присутни на праисториските населби: Грнчарица село Крупиште, Вршник село Таринци, Барутница село Анзабегова, Под Школо село Стар Караорман, Богослов Камен и Градиште Киево село Горни Балван и сектор Стара Кланица на Исар Штип. Клучни зборови: историја, праисторија, архитектура, населби, објекти

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 27 Jan 2017 11:48
Last Modified: 27 Jan 2017 11:48
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16826

Actions (login required)

View Item View Item