Потребата, значењето и придонесот на ,,Процената на загрозеноста на безбедноста од сите ризици и опасности“ кај недвижното културно наследство во Република Македонија

Nacev, Trajce and Veselinov, Dragan (2016) Потребата, значењето и придонесот на ,,Процената на загрозеноста на безбедноста од сите ризици и опасности“ кај недвижното културно наследство во Република Македонија. Knowledge: International Journal Scientific Papers, 13.2. pp. 175-178. ISSN 1857-92

[img]
Preview
Text
13.pdf

Download (807Kb) | Preview

Abstract

Недвижното културно наследство претставува темелна вредност во Република Македонија. Тоа како дел од нејзините материјалните добра е подложено на ризици и опасноти кои можат да предизвикаат негово оштетување или уништување. Затоа за негова заштита и спасување се превземаат мерки и активност врз основа на претходно изготвени проценки. Таквите проценки кои се изготвуваат од надлежните органи на власта се врз основа на искуства, истражувања, студии и анализи. Со помош на ова се овозможува соодветна превенција и справување со ризиците и опасностите во случај на загрозување на безбедноста на недвижното културно наследство. Поради тоа неминовна е потребата и големо е значењето од процена на загрозеноста на безбедноста од сите ризици и опасности кај недвижното културно наследство која придонесува негова поефикасна заштита. Клучни зборови: процена, недвижно културно наследство, Република Македонија.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 13 Dec 2016 14:52
Last Modified: 13 Dec 2016 14:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16822

Actions (login required)

View Item View Item