Главни цели и приоритети на ИПАРД програмата во Република Македонија

Radosavljevik-Bojceva, Marina and Temelkov, Zoran and Cabuleva, Kostadinka (2011) Главни цели и приоритети на ИПАРД програмата во Република Македонија. Годишен Зборник 2011, 3. pp. 239-246. ISSN 1857-76-28

[img] Text
Главни цели и приоритети на ИПАРД програмата во република Македонија.pdf

Download (266Kb)

Abstract

Претпристапната помош – руралниот развој (ИПАРД) има специфична долгорочна цел во насока на подготвување на македонскиот земјоделско-прехранбен сектор кон исполнување на барањата на acquis comunitaire, како и изработка и имплементација на руралните развојни програми и стратегии. Помошта се имплементира во рамките на еден систем кој е целосен децентрализиран, но со претходна и последователна контрола од страна на Комисијата. Раководниот орган е одговорен за елаборација на руралната програма за развој, ефикасноста и беспрекорноста на меѓусебната координација, како и за известувањето за мониторингот и евалуацијата на претпристапната помош. Главни области на интервенција се: развој на руралната економија, подобрување на ефикасноста на пазарот и имплементација на стандардите на Заедницата, со цел ревитализација на руралните подрачја. Клучни зборови: претпристапна помош, земјоделско-прехранбен сектор, рурална економија, ревитализира.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Kostadinka Cabuleva
Date Deposited: 22 Nov 2012 12:26
Last Modified: 22 Nov 2012 12:26
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1681

Actions (login required)

View Item View Item