Интерпретација на лирската песна во IV и V одделение

Kitanov, Blaze and Kitanova, Irena (2016) Интерпретација на лирската песна во IV и V одделение. In: International scientific conference: Education in XXI century – conditions and perspectives –, 24-25 Sept 2015, Stip, Macedonia.

[img]
Preview
Text
FES 2.pdf

Download (1037Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Kitanov.pdf

Download (181Kb) | Preview

Abstract

Лирската песна е литературна форма која се вбројува во лирскиот род. Лириката изразува чувства. Чувствата ни ги претставува во зборови лирското Јас во песната. Лирското Јас ги изразува човечките чувства, пеејќи за љубовта, за тагата, за радоста, за сомнежот, за несреќата, за недовербата, за омразата, за љубомората.....за се што може да се најде во срцето на едно човечко суштество. А честопати, тие- човечките чувства, во поезијата им се препишуваат и на неживите предмети и појави, им се препишуваат на растителниот и животинскиот свет. Но, секогаш во тие изразени чувства се наоѓа лирското јас кое, всушност, со грижата на поетот/авторот ги изразува тие чувства во зборови.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Irena Kitanova
Date Deposited: 31 Jan 2017 10:33
Last Modified: 31 Jan 2017 10:33
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16777

Actions (login required)

View Item View Item