Тајната на ружата во Малиот принц на Егзипери

Kitanov, Blaze and Kitanova, Irena (2016) Тајната на ружата во Малиот принц на Егзипери. In: First International Scientific Conference FILKO - Philology, Culture and Education, 18-19 March 2016, Stip, Macedonia.

[img]
Preview
Text
filko 2.pdf

Download (3504Kb) | Preview

Abstract

Во овој запис се толкува повеќеслојното значење на феноменот ружа,а особено на релација мајка -син. Интимните и емотивни преокупации на авторот на Малиот принц се мошне важни и интересни кога тој е оддалечен од најсаканото суштество- мајката. Неговите размислувања за животот,за школувањето,за љубовта се разоткриваат посебно од неговите писма упатени до милата му мајка. Во нив е искажана сета нежност и необична приврзаност кон неа. Овдека за првпат ги приложуваме и толкуваме во контекст на можно растајнување на ружата како посебен симбол или феномен во однос на неговата емотивна комуникација со мајката. Клучни зборови:ружа, мајка, писмо, нежност, тајна.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Irena Kitanova
Date Deposited: 06 Feb 2017 13:32
Last Modified: 06 Feb 2017 13:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16776

Actions (login required)

View Item View Item