Грешки и пропусти во тек на ендодонтската терапија и можности за нивна санација

Kovacevska, Ivona (2016) Грешки и пропусти во тек на ендодонтската терапија и можности за нивна санација. In: Симпозиум со интернационално учество - Орална рехабилитација современ пристап и доктрина - Стоматолошко друштво на албанците, 13 Nov 2016, Tetovo, Macedonia.

[img]
Preview
Text
TETOVO 13.11.2016.pdf

Download (10Mb) | Preview
[img]
Preview
Image
flaer.jpg

Download (112Kb) | Preview
Official URL: http://www.albstom.org.

Abstract

Ендодонтскиот тераписки третман претставува сплет од хронолошки точно детерминирани постапки кои се реализираат чекор по чекор, но честопати се можни пропусти и грешки кои го компромитираат истиот. Неадекватно дизајниран пристапен кавитет, пропуштени канали, коронарни и канални перфорации, екстендирани кавитети, фрактура на инструменти, префорсирани полнења, се само дел од пропустите и ненамерните грешки во за кои ќе стане збор во ова предавање. Непристрасна и правилна детекција со соодветни модалитети за санација на ваквите несакани инциденти, со цел успешна канална терапија во секојдневната стоматолошка пракса, исто така ќе биде дел од оваа презентација.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 05 Dec 2016 14:00
Last Modified: 05 Dec 2016 14:00
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16770

Actions (login required)

View Item View Item