Флуоридите и нивната улога во профилакса на денталниот кариес

Krstevski, Danilo and Kovacevska, Ivona and Angelic, Dubravka and Spasovska, Katerina (2016) Флуоридите и нивната улога во профилакса на денталниот кариес. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 10 (24). pp. 25-26. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
DOC001.pdf

Download (456Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
IK .pdf

Download (523Kb) | Preview

Abstract

Денталниот кариес претставува најзастапеното заболување во хуманата популација. независно од возраста и полот во развиени и неразвиени животни средини. Неговата етиологија е мултикаузална во релација со локални и општи фактори, во кои доминираат микроорганизмите (Streptococcus Mutans, Strеptococcus Sobrinus, Lactobacilus acidophilus и нивните продукти), исхраната со јагленохидрати, лошата орална хигиена и времето како лонгитудинален причинител. Секако дека системските општи заболувања кои влијаат на имунолошкиот комплекс како и метаболните пореметувања исто така, придонесуваат во етиологијата на денталниот кариес. Превентивните мерки за ова патолошко заболување како и елементите за негово сторнирање или стопирање на неговото понатамошното ширење претставува процес од есенцијално значење. Централно место во кариес превентивната програма имаат флуоридите, особено преку нивната топикална апликација.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 07 Dec 2016 12:42
Last Modified: 07 Dec 2016 12:42
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16765

Actions (login required)

View Item View Item