Начини на изразување на говорниот чин барање во јазичниот пар германски - македонски

Basovska, Meri and Ivanovska, Biljana (2016) Начини на изразување на говорниот чин барање во јазичниот пар германски - македонски. Зборник на трудови од Првата меѓународна научна конференција ФИЛКО (филологија, култура, образование). pp. 41-51. ISSN 978-608-244-308-9

[img]
Preview
Text
FILKO-sodrzina.pdf

Download (735Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
BI 2.pdf

Download (584Kb) | Preview

Abstract

Овој труд има за цел да ги објасни начините на изразување на говорниот чин барање во јазичниот пар германски-македонски. Земајќи го во предвид фактот дека германскиот и македонскиот јазик потекнуваат од различни групи на јазици, се претпоставува дека и разликите во говорните чинови во комуникацијата на двата јазични системи очигледно ќе бидат забележителни. Во овој труд ќе се објаснат разните форми преку кои говорниот чин барање може да се изрази, и притоа ќе бидат согледани сличностите и разликите во користењето на јазичните средства за остварување на говорниот чин барање во именуваните јазични системи, како и можните варијации на иститe. Споредувајќи ги изразните средства кои се користат во македонскиот и германскиот јазик за реализирање на овој говорен чин, во овој труд ќе бидат презентирани различните функции кои говорниот чин барање може да ги изврши, правејќи споредба меѓу македонскиот и германскиот јазик. Клучни зборови: говорни чинови, барање, начин на изразување, германски и македонски јазик.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Biljana Ivanovska
Date Deposited: 05 Dec 2016 09:59
Last Modified: 05 Dec 2016 09:59
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16757

Actions (login required)

View Item View Item