Архитектонски завеси во простор причина за драматичност во простор

Sandeva, Vaska and Despot, Katerina (2016) Архитектонски завеси во простор причина за драматичност во простор. First International Scientific Conference, FILKO, Philology, Culture and Education. pp. 817-825. ISSN 978-608-244-308-9

[img]
Preview
Text
filko.pdf

Download (3090Kb) | Preview

Abstract

Ѕидовите се еден од основните елементи во ентериерот, односно трета димензија во просторот. Дали се многу или малку без нив немаме јасна граница за ентериерот (но некогаш и тоа е добро). По функција ѕидовите можат да бидат конструктивни (носечки), или преградни завеси па во однос на нив може повеќе да се манипулира и да се интервенира. Тоа што во секој случај може да се променува тоа е нивната завршна обработка со боја, текстура што ни нуди многу варијанти и ефекти. Наједноставна и најефикасна преграда во ентриерот која може да го расчлени просторот се слободностоечките архитектонски завеси кои можат да бидат изработени од дрво или некакви сликарски платна во дрвени рамки кои мобилно се движат во просторот. Архитектонските завеси доаѓаат до израз во големите пространства каде што сакаме да оделиме простор по функција или едноставно да го потполниме просторот со дизајнерска интрига.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Vaska Sandeva
Date Deposited: 03 Feb 2017 08:27
Last Modified: 03 Feb 2017 08:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16747

Actions (login required)

View Item View Item