Информационите системи за приватно сместување како фактор за културното значење на туризмот

Bozinovski, Aleksandar and Metodijeski, Dejan (2016) Информационите системи за приватно сместување како фактор за културното значење на туризмот. Зборник на трудови од Прва меѓународна научна конференција филологија, култура и образование. pp. 93-99. ISSN 978-608-244-308-9

[img]
Preview
Text
document.pdf

Download (3655Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/fe/article/view/161...

Abstract

Во денешно време светските тенденции во туризмот подразбираат зголемено користење на информациони системи при изборот на објект за сместување од страна на туристите. Се поголем број на туристи при изборот на дестинација и објект каде ќе престојуваат за време на своето патување, се потпираат на користењето на познати информациони системи наместо да ги користат традиционалните услуги од туристичките агенции. Со користењето на приватно сместување, се остваруваат социјални контакти помеѓу туристите и локалното население, се запознава одблиску локалната култура и гостопримство. Целта на овој труд е да биде направено дефинирање и преглед на позначајните информациони системи кои нудат објекти за приватно сместување. За потребите на трудот е спроведено квалитативно истражување базирано на интернетот и табеларно се претставени позначајните информациони системи и колкава е застапеноста на објектите за приватно сместување од Република Македонија во нив.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Dejan Metodijeski
Date Deposited: 24 Jan 2017 12:03
Last Modified: 24 Jan 2017 12:03
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16745

Actions (login required)

View Item View Item