Семантичка споредба на терминологијата на сродство во англискиот и германскиот со македонскиот и српскиот јазик

Ulanska, Tatjana and Kuzmanovska, Dragana and Kirova, Snezana (2016) Семантичка споредба на терминологијата на сродство во англискиот и германскиот со македонскиот и српскиот јазик. Зборник на трудови / Прва меѓународна научна конференција филологија, култура и образование, 18-19 март 2016, Штип. pp. 1030-1035. ISSN 978-608-244-308-9

[img]
Preview
Text
Semanticka sporedba Filko.pdf

Download (3100Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/fe

Abstract

Во овој труд ќе направиме споредба помеѓу англискиот и германскиот јазик од една страна со македонскиот и српскиот од друга, осврнувајќи се на семантичкото поле на сродство. Целта на трудот е да се воочат разликите кај овие семантички полиња во споменатите јазици, како и да се истакне важноста на согледувањето на овие разлики при соочување со потешкотии со овие термини при превод или во наставниот процес. При создавањето на корпусот на овие термини користени се речници за соодветниот јазик. За анализата на овие термини направивме категоризација од неколку аспекти, како на пример, пол, генерација, страна, итн.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: термини на сродство,македонски јазик, англиски јазик,српски јазик, германски јазик
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Snezana Kirova
Date Deposited: 05 Dec 2016 10:07
Last Modified: 05 Dec 2016 10:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16737

Actions (login required)

View Item View Item