Практикум по оптометрија

Blazevska Buzarovska, Karolina (2016) Практикум по оптометрија. ISBN 978-608-244-340-9.

Full text not available from this repository.
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/561

Abstract

Хетерофоријата се дефинира како отстапување на ортоположбата1, која се јавува кога е попречена бинокуларната фузија, како на пример кога ќе се покрие едното око. Поради дисоцијација или одвојување на двете очи се користи и терминот "дисоцирана форија". Претходно латентниот страбизам станува манифестенво случај на одвојување на очите, т.е аголот на девијација станува очигледен после воведувањето на оклудер. Наједноставен објективен тест кој служи за проценка на положбата на очите е Cover test. Со него се определува дали се однесува за хетеротропија или манифестен страбизам , или се однесува за хетерофорија т.е латентен страбизам.Кај хетерофоријата двете очи работат заедно, но кога ќе се промени тоа односно кога ке се покрие едното око и се исклучува гледањето. Кога ќе се оттргне оклудерот окото се подмрднува во спротивна насока за да се воспостави бинокуларен вид.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Karolina Blazevska Buzarovska
Date Deposited: 28 Nov 2016 13:36
Last Modified: 28 Nov 2016 13:36
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16726

Actions (login required)

View Item View Item