Скрипта по оптометрија

Blazevska Buzarovska, Karolina (2016) Скрипта по оптометрија. ISBN 978-608-244-319-5.

[img]
Preview
Text
KB .pdf

Download (350Kb) | Preview
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/568

Abstract

Нашиот вид ни дава можност да ги гледаме предметите и да ги разликуваме по боја и облик. Некои луѓе може да гледаат подобро од други, што е карактеристика за некоја рефракциска (прекршувачка) грешка или степен на одредено очно или системско заболување. Видна острина (visus) е показател за тоа колку една личност може да одвои две точки како посебни на одредена далечина и е карактеристика за централниот вид – кога гледањето е насочено кон одреден предмет. При гледањето се користи делот од ретината наречен макула, составен исклучиво со чепчињата кои реагираат на светло и распознавање на видот и се одговорни за централниот вид. Честопати погрешно се користи терминот за испитувањето на централниот вид како испитување на вид, кој го опфаќа и испитувањето на периферниот вид - виднополе. Најчеста причина за оштетување на видната острина се: - Рефракциска грешка, каде очите се здрави, но поради нивната несоодветна величина или прекршувачка сила не ја прекршуваат светлината точно на ретината. Поради тоа е потребна корекција со одредена оптичка јачина како би се фокусирале предметите точно на самата ретина. - Очни болести, кај кои не може да се постигне подобрување на видот без да се отстрани (излекува) очната болест - на пример, кај катарактата каде има нарушена видна острина и не може да се подобри со корекција со оптички леќи без да се изврши

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Karolina Blazevska Buzarovska
Date Deposited: 28 Nov 2016 12:01
Last Modified: 28 Nov 2016 12:01
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16725

Actions (login required)

View Item View Item