Креирање на менаџмент стратегија во здравствена установа со фокус на влијанието на одреден оддел

Miceski, Trajko and Iljovska, Srebra (2016) Креирање на менаџмент стратегија во здравствена установа со фокус на влијанието на одреден оддел. Годишен зборник, Економски факултет. pp. 221-241. ISSN 1857-7628

[img]
Preview
Text
t7.pdf

Download (1473Kb) | Preview

Abstract

Основна цел на ова истражување е да се потенцира важноста на соодветна стратегија за внатрешните единици, нивното влијание и зависност во однос на здравствена установа како целина, за да понудат квалитетни здравствени услуги на пациентите. Дел од целите на истражувањето е потребата од мерање на ефикасноста на работата на одделните внатрешни единици на болницата, како насока од понудените стратегии. Односно, вклучување на детални информации и аспекти, од инпутот на една внатрешна едининица, преку аутпутот на друга внатрешна единица до согледувањето на ефикасност на целата здравствена установа и факторите кои влијаат на истата. Доколку по првичните влезови на пациентите во одреден оддел (поконкретно во ИВФ одделот) остануваат да ги користат услугите од истата болница во тој и во други оддели, тогаш може да се востанови дека таа здравствена установа има добра менаџмент стратегија и ефективно работи. Исто така, потребно е да се истакне значењето на анализата и мерењето на ефикасноста на конкретен оддел или цела болница со цел менаџментот да има постојан увид за реалната слика за ефективноста на здравсвената установа.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Trajko Miceski
Date Deposited: 28 Nov 2016 13:32
Last Modified: 28 Nov 2016 13:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16714

Actions (login required)

View Item View Item