Прилози кон теоремата на Hahn-Banach, Паретова оптимална алокација и примена во економијата

Gigova, Elizabeta (2016) Прилози кон теоремата на Hahn-Banach, Паретова оптимална алокација и примена во економијата. Masters thesis, University of Goce Delcev.

[img]
Preview
Text
Магистерска - Елизабета Гигова.pdf

Download (3610Kb) | Preview

Abstract

Без Хан-Банаховата теорема, структурата на функционалната анализа би била многу поинаква од онаа што денес ја знаеме. Меѓу другото, за аналитичарите се докажа дека таа може да биде соодветна форма на Аксиомата на изборот. (Не е еквивалентна на Аксиомата на изборот). Riesz и Helly ги поставиле постулатите, на кои претходи теоремата во турбулентниот математички свет во раните години на 1900-тите. Хан и Banach независно ја докажаа теоремата во 1920-тите. Во оваа статија, ќе разговараат за математичкиот свет во кој теоремава влегла, да ја испита нејзината врска со аксиомата на избор, поглед на некои претходници, спомнување на некои од нејзините последици и разгледување на некои од нејзините главни варијации. Исто така ја спомнуваме Парето оптималноста и Парето анализата. Според Парето оптималноста ниту еден поединец не може да ја подобри својата положба, а притоа некој друг поединец да не доживее влошување на својата положба. Парето анализата е техника која помага во донесувањето на одлуки при селекција на ограничен број на задачи кои дават значително севкупен ефект. Се користи Парето принципот познат како правило 80/20) така што 20% од работата дава 80% од бенефитот на севкупната работа. Односно, поголем број од проблемите (80%) се предизвикани само од 20% од вкупните причинители. Клучни зборови: Hahn-Banach-ва теорема, функционална анализа, аксиома на изборот, екстензија Парето оптималност, Парето анализа, Парето принцип.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Vaska Zdravkova
Date Deposited: 23 Nov 2016 14:47
Last Modified: 23 Nov 2016 14:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16658

Actions (login required)

View Item View Item