Наоѓалишта на пиезооптички кварц „Будинарци-Митрашинци"

Blažev, Krsto and Sijakova-Ivanova, Tena and Stojanova, Violeta and Doneva, Blagica (2016) Наоѓалишта на пиезооптички кварц „Будинарци-Митрашинци". In: IX Стручно советување со меѓународно учество Подекс – Повекс ’16, 11-13 Nov 2016, Strumica, Macedonia.

[img]
Preview
Text
trud kvarc.pdf

Download (936Kb) | Preview

Abstract

Овој труд има за цел да го прикаже локалитетот Будинарци-Митрашинци како во геолошка така и во економска смисла како еден од најперспективните терени за истражување и утврдување на економски резерви на пиезооптички кварцови во Република Македонија. Со брзиот развој на радиотехниката, оптиката и дигиталната техника пиезооптичките кварцови имаат се поголема примена и економска вредност кои се во зависност од нивната чистина.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 23 Nov 2016 14:39
Last Modified: 23 Nov 2016 14:39
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16657

Actions (login required)

View Item View Item