Можности за користење на карбонатните шкрилци од локалитетот „Голем рид“ како архитектонски декоративен камен

Efnusev, Ljupce and Dimov, Gorgi and Doneva, Blagica (2016) Можности за користење на карбонатните шкрилци од локалитетот „Голем рид“ како архитектонски декоративен камен. In: IX Стручно советување со меѓународно учество Подекс – Повекс ’16, 11-13 Nov 2016, Strumica, Macedonia.

[img]
Preview
Text
trud golem rid.pdf

Download (1313Kb) | Preview

Abstract

Карбонатните шкрилци од источна Македонија се испитувани со цел да се утврди можноста за користење како архитектонско-декоративен камен. Теренските истраги како и лабораториските испитувања беа извршени на примероци од карбонатни шкрилци. Примероците се земени од изработените истражни раскопи. Резултатите од физичко-механички испитувања покажаа дека самата карпеста маса ги исполнува сите барања за употреба како архитектонско декоративен камен според државните стандарди на Македонија, но и како градежно-технички камен. Исто така, квалитетот на каменот е повисок во подлабоките делови на теренот, каде што надворешните влијанија имаат многу мал ефект. Овој камен има високи декоративни својства, но и ситно зрнеста структура која претставува позитивен ефект за техничките карактеристики и подложноста на обработка.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 23 Nov 2016 14:37
Last Modified: 23 Nov 2016 14:37
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16656

Actions (login required)

View Item View Item