Фораминиферна фауна од палеогените седименти на територијата на Република Македонија

Stojanova, Violeta and Petrov, Gose and Blažev, Krsto (2016) Фораминиферна фауна од палеогените седименти на територијата на Република Македонија. Geologica Macedonica - Special Issue, 4 (2). pp. 361-368. ISSN 0352-1206

[img]
Preview
Text
III KONGRES - Stojanova.pdf

Download (1115Kb) | Preview

Abstract

Во трудот се презентирани резултатите од микропалеонтолошките истражувања на фораминиферна фауна пронајдени во седиментите на горната флишна литозона во тринаесет откриени палеогенски профили и две дупчотини ОП-1 (Овчеполски басен) и КР-1 (Тиквешки басен) на територијата на Р. Македонија. Колекцијата на пронајдената и определена фораминиферна фауна во палеогените басени е претставена со 86 вида, кои се однесуваат на 48 родови и 34 фамилии.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: бентосна и планктонска фораминиферна фауна, палеоген, басени
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Violeta Stojanova
Date Deposited: 02 Nov 2016 14:31
Last Modified: 02 Nov 2016 14:31
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16600

Actions (login required)

View Item View Item