Превенција, нега и третман на пациенти заболени од дијабет во општина Кратово во време од 2012-2015

Paunova, Svetle and Panova, Gordana (2016) Превенција, нега и третман на пациенти заболени од дијабет во општина Кратово во време од 2012-2015. Tenth International Scientific Conference: The Power of Knowledge, 5 (14.3). pp. 1097-1103. ISSN 1857-92

[img]
Preview
Text
jurnal agia triada2.pdf

Download (842Kb) | Preview

Abstract

Дијабетот како физиолошко-патолошка состојба, кој се однесува на повеќе биохемиски пореметувања во организмот и не е во состојба да ги искорости јаглените хидрати, шекерот и скробот, кои се внесени во организмот преку исхраната и хранливите производи. постојат повеке групи и типови на дијабетис, во зависност од степенот на појавата, временскиот карактеристики. Цел: да се истражи и објасни феноменот на појава на дијабетот во Општина Кратово, и бидат утврдени и причините на појавата, како и застапеноста на истата во однос на дијабетичарите во Република Маледонија и да се придонесе во развивањето на специјализирани програми за превенција на појавата.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 02 Nov 2016 13:39
Last Modified: 02 Nov 2016 14:46
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16554

Actions (login required)

View Item View Item