Пациентите со дијабетес, нивна едукација и третман комуникација и пристап на матичниот лекар кон пациентите со дијабетес, нивна едукација и третман

Panova, Gordana and Jordanova, Viktorija (2016) Пациентите со дијабетес, нивна едукација и третман комуникација и пристап на матичниот лекар кон пациентите со дијабетес, нивна едукација и третман. Tenth International Scientific Conference: The Power of Knowledge, 5 (14.3). pp. 1077-1089. ISSN 1857-92

[img]
Preview
Text
jurnal agia triada (1)11.pdf

Download (921Kb) | Preview

Abstract

Бројот на пациенти со дијабет постојано расте. Дијабетесот е Xронично заболување кај кое причина може да биде нарушување во продукцијата на инсулин од страна на β клетките на панкреасот или нарушување во неговото искористување од страна на клетките во организмот. Цел: третманот на пациентите со дијабет од страна на матичниот лекар,рана дијагноза, рано започнување со третман, превенција на компликации и обезбедување на долг и квалитетен живот на овие пациенти и покрај хроничната болест со која живеат

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 02 Nov 2016 13:39
Last Modified: 02 Nov 2016 13:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16553

Actions (login required)

View Item View Item