Претприемнички мрежи

Bezovski, Zlatko (2007) Претприемнички мрежи. Претприемништво - Проблеми, дилеми и перспективи. pp. 213-218. ISSN 978-9989-2020-8-7

[img]
Preview
Text
pretpriemnicki-mrezi-zbezovski.pdf

Download (1061Kb) | Preview

Abstract

Спроведените истражувања потврдуваат дека класичните ресурси како што се силни универзитети, пристап до ризико-капитал и добрата физичка инфраструктура се важни, но не секогаш и доволни фактори за развој на претприемништвото во одреден регион. Истражувањата откриваат дека успешните региони не се потпираат само на видливите ресурси. Невидливите ресурси се исто така многу важни, а тие се базираат на релациите помеѓу луѓето. Овие ресурси во литературата се среќаваат уште и како „социјален капитал“ Утврдено е дека социјалниот капитал, дефиниран како мрежи на поврзувања и ресурсите лоцирани во тие мрежи, позитивно влијаат врз перформансите на компаниите. Претприемачите во мрежите откриваат и експлоатираат бизнис можности, добиваат информации, совети и поддршка од другите членови во мрежата, а полесно пристапуваат и до финансиски капитал.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Zlatko Bezovski
Date Deposited: 14 Oct 2016 10:56
Last Modified: 14 Oct 2016 10:56
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16446

Actions (login required)

View Item View Item