Извори и форми за финансирање на малите и средни претпријатија

Bezovski, Zlatko and Gorgieva-Trajkovska, Olivera and Gorgiev, Borjan (2007) Извори и форми за финансирање на малите и средни претпријатија. 2ри Август, Штип. ISBN 978-9989-909-55-9

[img]
Preview
Text
izvori-i-formi-na-finansiranje-zb.pdf

Download (1279Kb) | Preview

Abstract

Финансирањето на малите и средните претпријатија има одредени специфичности по кои се разликува од финансирањето на големите фирми. Поради спецификите а особено поради зголемениот ризик, финансиите за малите претпријатија се потешко достапни и достапни по понеповолни услови. И покрај тоа, со тек на време, особено во развиените земји се појавиле и развиле одредени форми на финансирање кои поаѓајќи од спецификите на малите и средни претпријатија се прилагодени токму на нивните потреби и можности. Покрај класичниот начин на финансирање по пат на кредити, на претприемачите се повеќе на располагање им стојат и алтернативните форми на финансирање како што се лизингот, факторингот, трговскиот кредит, ризико капиталот, акционерскиот капитал итн.

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Zlatko Bezovski
Date Deposited: 13 Oct 2016 12:17
Last Modified: 13 Oct 2016 12:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16422

Actions (login required)

View Item View Item