Хидрогеолошки карактеристики на полимеаличното наоѓалиште Луке-Крива Паланка

Ivanovski, Laste and Mircovski, Vojo and Dimov, Gorgi and Stefanova, Violeta and Pesovska, Silvana (2016) Хидрогеолошки карактеристики на полимеаличното наоѓалиште Луке-Крива Паланка. Special Issue of Geologica Macedonica , 4 (1). pp. 135-145.

[img]
Preview
Text
Laste, I. et all, III Kongres.pdf

Download (808Kb) | Preview

Abstract

Од особена важност за секое наоѓалиште на минерална уровина е детално проучување и разјаснување на хидрогеолошката облематика, особено квалитативните и хемиски карактеристики на подземните и површински води. Ова е посебно значајно за наоѓалиштата кај кои се планира подземна експлоатација. Од досега реализираните истражни работи на локацијата на полиметалично наоѓалиште „Луке“ се гледа дека со осегашниот обем на изведени истражни работи од хидрогеолошки аспект ова наоѓалиште речиси и да не е третирано. Сите досегашни истражувања и испитувања се сведувани само на утврдување на геолошката градба и на квалитативно квантитативните карактеристики на минералната полиметалична суровина. Имајки го во предвид фактот дека на ова наоѓалиште ќе се изведува подземна експлоатација на минералната суровина, од голема важност е третирање и на хидрогеолошката проблематика, при што поважните ХГ карактеристики на ова подрачје се дадени во овој труд.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Violeta Stefanova
Date Deposited: 12 Oct 2016 09:07
Last Modified: 12 Oct 2016 09:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16417

Actions (login required)

View Item View Item