Безбедноста и здравјето на работниците во Република Македонија

Majhosev, Andon (2010) Безбедноста и здравјето на работниците во Република Македонија. Godisen Zbornik na Praven Fakultet.

[img] Text
Bezbednost i zdravje_zbornik_pravnik2010.doc

Download (137Kb)

Abstract

Безбедноста и здравјето на вработените е едно од најважните начела на работните односи, односно преставува еден од осумте меѓународни стандарди на трудот. Опасноста по здравјето и животот на работниците е присутна во сите држави во светот, независно од степенот на општествено-економскиот развој на истата. Секако, тие повеќе се јавуваат во помалку развиените држави. Овој феномен нема граници, и не познава идеологија. Секојдневно во ударните вести на светските и домашните информативни агенции можеме да слушнеме за разни несреќи на работните места, експлозии, пожари во компаниите, рударски трагедии и сл. Сето тоа зборува дека безбедноста и здравјето на работникот на работното место не е на посакуваното-потребното ниво. Се разбира, има несреќи каде што човекот многу малку може да влијае на нејзините текови, но има голем број на несреќи каде човечкиот фактор игра пресудна улога.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Sanja Stefanova
Date Deposited: 22 Nov 2012 09:53
Last Modified: 22 Nov 2012 09:53
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1638

Actions (login required)

View Item View Item