Дизајн и имплементација на интерактивна веб-базирана виртуелна лабораторија

Bogatinova, Kristina (2016) Дизајн и имплементација на интерактивна веб-базирана виртуелна лабораторија. Masters thesis, University of Goce Delcev Stip.

[img]
Preview
Text
MAGISTERSKA KRISTINA BOGATINOVA.pdf

Download (4Mb) | Preview

Abstract

Целта на овој магистерски труд е да изврши набљудување и испитување на процесот на учење на ученици на возраст од 12 до 18 години кои користат веб-базирана компјутерска технологија, како што се компјутерски симулации или веб-базирани виртуелни лаборатории. Исто така, од интерес се и професорите кои директно учествуваат во процесот на наставата, односно колку тие користат веб-базирани виртуелни лаборатории и дали тие им помагаат при процесот на одржување на наставата. Исто така е даден краток осврт на дизајнот и имплементацијата на виртуелната лабораторија со цел да се поврзе напредокот на технологијата со наставниот процес. Во продолжение е опишана виртуелна лабораторија која се состои од повеќе виртуелни клупи претставени во вид на симулации кои опишуваат различни физички процеси. Резултатите од евалуацијата се дадени табеларно и изведен е заклучок од анализа на одговорите од анкетите предвидени за учениците и професорите. Клучни зборови: VLE, веб базирани виртуелни лаборатории, симулации, учење преку истражување, HTML 5, CSS 3, Javascript

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Vaska Zdravkova
Date Deposited: 05 Oct 2016 09:51
Last Modified: 05 Oct 2016 09:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16346

Actions (login required)

View Item View Item