Современи концепти во терапијата на длабоките кариозни лезии

Kovacevska, Ivona (2016) Современи концепти во терапијата на длабоките кариозни лезии. In: Иновациите во ендодонцијата: доведоа ли до поголем успех?, 01 Oct 2016, Skopje, Macedonia.

[img]
Preview
Text
01.10. презентација.pdf

Download (4Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
ЕНДО ФЛАЕР1.pdf

Download (6Mb) | Preview
Official URL: http://msd.org.mk/vest/4060

Abstract

Длабоките кариозни дефекти во релација со топографските елементи но и во однос на интегритетот на пулпната комора, се класифицираат на обични и комплицирани. Тераписките процедури, посебно на сложените форми, временски дефинирале различни медикаменти и протоколи. Рапидниот технолошки развој на денталните материјали, како и на стоматолошките реставративни дисциплини, овозможуваат ревидирање на досегашните концепти во терапијата на длабоките кариозни лезии. Во презентацијата ќе бидат прикажани конвенционалните и современи аспекти во третманот на длабоките кариеси, поткрепени со клинички и литературни сознанија. Успехот во третманот на длабоките комплицирани кариозни дефекти, всушност е битка за зачувување на виталитетот на забот и интегритетот на пулпата – императив на секој доктор стоматолог.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 03 Oct 2016 10:27
Last Modified: 03 Oct 2016 10:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16339

Actions (login required)

View Item View Item