Франшизингот и лизингот во поддршка на развојот на малите претпријатија

Stoimilova, Natalija (2016) Франшизингот и лизингот во поддршка на развојот на малите претпријатија. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
Наталија-магистерски-труд-pdf.pdf

Download (1767Kb) | Preview

Abstract

Кога некој одлучува да пристапи кон отворање на мал бизнис, една можност претставува примената на франшиза. Бројот на мали бизниси драстично се зголемил во последните 30–ина години, при што најмногу од тие бизниси се со франшиза. Една од главните причини зошто претприемачите ја бираат франшизата како бизнис модел е бидејќи им овозможува да бидат дел од голем ланец на компании. Кога би ја разгледале франшизата на неколку компании, често пати би се збуниле од многуте термини кои ги вклучува овој бизнис модел како што се: франшизинг такси, такси за обезбедување, такси за изнајмување и градба и многу други трошоци и такси. Лизингот претставува многу значаен извор на финансирање, бидејќи претставува економски ефикасно решение за набавување основни/постојани средства. Лизингот е посебно значаен за мали и средни претпријатија, но и за новоформирани претпријатија кои немаат голем кредитен капацитет за набавување на нови основни/постојани средства. Клучни зборови: франшиза, лизинг, извор, такси, трошоци, мал бизнис.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 13 Sep 2016 11:16
Last Modified: 13 Sep 2016 11:16
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16228

Actions (login required)

View Item View Item