Мирот како вредност на надворешната политика на Европската унија

Nikodinovska Krstevska, Ana (2014) Мирот како вредност на надворешната политика на Европската унија. Списание на научни трудови Петта меѓународна конференција конференција „Меѓународен дијалог: Исток – Запад“ (Култура, Славјанство и Економија, 1 (5). pp. 73-76. ISSN 1857- 9299

[img]
Preview
Text
spisanie od megunarodna naucna konferencija vo sv.nikole.pdf

Download (5Mb) | Preview

Abstract

Напуштањето на геополитичките реалитети карактеристични за периодот на Студената војна, како и формирањето на заедничката надворешна и безбедносна политика во рамките на структурната поставеност на Европската унија, ѝ овозможија на Унијата да ја заснова својата надворешна политика врз една поширока агенда предводена од норми и вредности, меѓу кои како најзначајна се издвојува вредноста на мирот. Според тоа, трудот говори за мирот како една од основните и обединувачки вредности на Европската унија, кој Унијата го претставува низ три историски димензии: оригинален мир, нов мир и глобален мир. Освен тоа, мирот е прикажан како движечка сила во надворешните политики на Унијата: проширување, развој, заштита на животната средина и превенција на конфликти.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ana Nikodinovska Krstevska
Date Deposited: 08 Oct 2014 12:42
Last Modified: 12 Mar 2015 13:10
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1621

Actions (login required)

View Item View Item