Заштита на нематеријално културно наследство преку дигитализација

Hristov, Risto and Naumovski, Darko and Gelev, Saso (2016) Заштита на нематеријално културно наследство преку дигитализација. In: Трета меѓународна научна конференција: Науката - подршка на развојот во Република Македонија, 29-30 Jan 2016, Skopje, Macedonia.

[img]
Preview
Text
Zastita na nematerijalno kulturno nasledstvo preku digitalizacija.pdf

Download (1462Kb) | Preview
Official URL: http://euba.edu.mk

Abstract

Културнo наследство преставуваат добра кои се наследуваат од предходните генерации или кои произлегуваат во сегашноста, а имаат специфична вредност за луѓето и треба да се сочуваат за идните генерации. Овие добра најчесто се под режимот на заштита, имаа симболично значење во свеста на луѓето и гледано од економска страна преставуваат туристички потенцијал. Културното наследство влијае на идентитетот на одредена населба, регион или држава, а објектите од светското културно наследство имаат особена вредност за целокупното човештво. Културното наследство се дели на материјално и нематеријално. Во рамките на овој труд е обработен и преставен начинот како да се заштити дел од нематеријалното културно наследство во областа на изведувачките уметности (народна музика, народни песни, ора и танци. Клучни зборови: културно наследство, нематеријално културно наследство, дигитализација, заштита на нематеријално културно наследство преку дигитализација, фаќање на движења

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 12 Sep 2016 11:02
Last Modified: 12 Sep 2016 11:02
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16196

Actions (login required)

View Item View Item