Детска компјутерска порнографија

Naumovski, Darko and Gelev, Saso (2016) Детска компјутерска порнографија. In: Трета меѓународна научна конференција на тема: Науката - подршка на развојот во Република Македонија, 29-30 Jan 2016, Skopje, Macedonia.

[img]
Preview
Text
Detska kompjuterska pornografija.pdf

Download (1216Kb) | Preview
Official URL: http://www.euba.edu.mk

Abstract

Интернетот е комплексна, анархична и мулти – национална средина во која што основните концепти на регулирање на содржините се многу тешко применливи. И покрај генералната перцепција, Интернетот не може да биде рај на беззаконието. Постои генерален консензус дека границата на слобода во половата определеност и слободното изразување треба да биде повлечена пред детската порнографија која што е недозволив, нехуман и неприроден чин. Водејќи се од сериозноста на овој проблем, многубројни меѓународни организации и тела се посветени на експлицитно, недвосмислено и прецизно оформување на правната рамка за овој вид на криминалитет. Со таа цел донесени се многубројни конвенции, декларации, протоколи, резолуции, понатаму, одржани се многубројни средби и конференции со цел да се хармонизира законодавдството на овој план. Клучни зборови: детска порнографија, дете, малолетник, псевдо – фотографии, порнографски материјал, Интернет, меѓународна легислатива

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 12 Sep 2016 10:55
Last Modified: 12 Sep 2016 10:58
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16193

Actions (login required)

View Item View Item