Б. Конески - кодификатор на македонскиот стандарден јазик

Nikolovska, Violeta (2016) Б. Конески - кодификатор на македонскиот стандарден јазик. In: International Scientific Conference - St. Kliment`s lifework, Stip, Macedonia. (In Press)

[img]
Preview
Text
V.N. Programa.pdf

Download (585Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
V.N. 1.pdf

Download (589Kb) | Preview

Abstract

Словото бара да остави трага. Сесловенските просветители, СВ. Кирил и Методиј ни ја оставија писменоста во наследство, како можност за оставање на траен белег во ризницата на човековото знаење. Нивните ученици Св. Климент и Св. Наум ја продолжија нивната дејност. Секое време во кое живееме нè пред свои барања, пред избори кои треба да ги направиме, траги кои треба да ги оставиме зад нас. Пред македонскиот јазик, во половината на XX век, се постави барање за негова кодификација. Во трудот ќе се осврнеме на улогата на Б. Конески како кодификатор на македонскиот литературен јазик. Конески е современик на трите клучни моменти во развојот на македонската културна историја: воведувањето на македонскиот јазик како службен, со акт на 02. 08. 1944; прогласувањето и воведувањето на македонската азбука и донесувањето на решение за македонски правопис. Во изборот на јазични решенија што ги предлага, Конески е оквалификуван како граматичар со поетска интуиција. Во трудот ќе се задржиме и на некои негови оригинални јазични решенија при создавањето на „Граматиката на македонскиот литературен јазик“.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 12 Sep 2016 10:31
Last Modified: 12 Sep 2016 10:31
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16191

Actions (login required)

View Item View Item