Сметководствен третман на користите за вработените со осврт на МСС 19 и неговата примена во Република Македонија

Gorgieva-Trajkovska, Olivera and Angelkovska, Gordana (2016) Сметководствен третман на користите за вработените со осврт на МСС 19 и неговата примена во Република Македонија. Годишен зборник 2016, Економски факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип. ISSN 1857-76-28

[img]
Preview
Text
Smetkovodstven tretman na koristite za vrabotenite.pdf

Download (520Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Zbornik_ekonomski_2016.pdf

Download (10Mb) | Preview

Abstract

Користи за вработените се сите форми на надоместоци кој ги дава ентитетот во замена за услугата која ја даваат вработените. МСС 19-Користи за вработените содржи принципи и правила при начинот на искажување на платените користи на вработените, без оглед дали се монетарни или немонетарни, краткорочни или користи по престанок на работниот однос. Деловните субјекти во Република Македонија имаат законска обврска за пресметка на надоместоци за вработените, односно право на заработувачка: бруто плата согласно со закон, колективен договор и договори за вработување. Надоместокот за услугата што ја дава вработениот на ентитетот по основ на Договорот за вработување мора секогаш да биде во парична форма.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Olivera Trajkovska
Date Deposited: 26 Aug 2016 11:26
Last Modified: 26 Aug 2016 11:26
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16102

Actions (login required)

View Item View Item