Консолидација на финансиски извештаи-дефинирање, постапки, потреби и ограничувања

Gorgieva-Trajkovska, Olivera and Georgieva, Jagoda (2016) Консолидација на финансиски извештаи-дефинирање, постапки, потреби и ограничувања. Годишен зборник 2016, Економски факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип. ISSN 1857-76-28

[img]
Preview
Text
Konsolidacija na finansiskite izvestai.pdf

Download (475Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Zbornik_ekonomski_2016.pdf

Download (10Mb) | Preview

Abstract

Во бизнис смисла, консолидацијата или уште позната како амалгамација, е мерџер или аквизиција на многу помали компании во една голема. Во контекст на финансиското сметководство, на консолидација се мисли кога се врши агрегација на финансиските извештаи на група компании како еден заеднички, наречен консолидирани финансиски извештаи. Консолидираните финансиски извештаи се финансиските извештаи на група компании, во кои средствата, обврските, капиталот, приходите, трошоците и паричните текови на матичната компанија и нејзините подружници се споени и презентирани како финансиски извештаи на поединечен економски субјект, согласно Меѓународниот Сметководствен Стандард 27.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Olivera Trajkovska
Date Deposited: 26 Aug 2016 11:26
Last Modified: 26 Aug 2016 11:26
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16099

Actions (login required)

View Item View Item