БАЗЕЛ 3 капитални барања-причини, нови барања и очекувани проблеми и предизвици при имплементацијата во економиите во развој и малите економии

Gorgieva-Trajkovska, Olivera and Nakova, Hristina (2016) БАЗЕЛ 3 капитални барања-причини, нови барања и очекувани проблеми и предизвици при имплементацијата во економиите во развој и малите економии. Годишен зборник 2016, Економски факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип. ISSN 1857-76-28

[img]
Preview
Text
Bazel 3 Kapitalni baranja.pdf

Download (464Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Zbornik_ekonomski_2016.pdf

Download (10Mb) | Preview

Abstract

Стабилен и сигурен банкарски сектор е неопходна компонента за развојот на секоја економија. Кризите кои се случуваат во банкарскиот сектор, се пренесуваат веднаш во реалната економија. Заштита на банките од материјализација на ризиците со кои се соочуваат во работењето е нивниот капитал. Почнувајќи од 80-тите години на минатиот век, Базелскиот комитет за банкарска супервизија дава препораки до супервизорските органи во однос на потребната адекватност на капиталот и рамката за управување со ризиците во банкарскиот сектор. Овие препораки еволуираа во текот на времето, како одговор на различните кризи и утврдените слабости на препораките. Во моментов, актуелни се препораките на спогодбата Базел 3, и токму затоа истите ќе бидат предмет на истражување во овој труд.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Olivera Trajkovska
Date Deposited: 26 Aug 2016 11:25
Last Modified: 26 Aug 2016 11:25
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16098

Actions (login required)

View Item View Item