Предизвиците и ефектите од спроведувањето на договорот за олеснување на трговијата во рамките на СТО

Miteva-Kacarski, Emilija (2016) Предизвиците и ефектите од спроведувањето на договорот за олеснување на трговијата во рамките на СТО. Годишен зборник 2016, Економски факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип, 9. ISSN 1857-76-28

[img]
Preview
Text
Predizvicite i efektite od sproveduvanjeto na dogovorot za olesnuvanje na trgovijata.pdf

Download (463Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/ekonomsk...

Abstract

Со завршувањето на преговорите за Договорот за олеснување на трговијата во Бали во декември 2013 година, беше потпишан првиот мултилатерален договор во рамките на СТО од нејзиното основање. Целта на овој труд е да се направи анализа на економските ефекти од имплементирањето на Договорот за олеснување на трговијата за глобалната трговија, пред се за земјите во развој и најмалку развиените земји, како и да се илустрираат активностите кои Светската трговска организација и останатите меѓународни организации ги превземаат во насока на олеснување на трговијата.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Emilija Miteva
Date Deposited: 12 Jul 2016 09:38
Last Modified: 12 Jul 2016 09:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16017

Actions (login required)

View Item View Item