Анализа на кредитната политика и ризиците во банкарското работење во Република Македонија

Boeva, Bogdanka (2016) Анализа на кредитната политика и ризиците во банкарското работење во Република Македонија. Masters thesis, Goce Delcev University Stip.

[img]
Preview
Text
магистерска теза Боева 1.pdf

Download (1527Kb) | Preview

Abstract

Една од главните функции на банката е собирање на депозити од финансиските единки кои имаат вишок на парични средства и емитирање на кредити кон единиците кои имаат потреба од парични средства. Извршувајки ја оваа функција, банките со различна големина и обем на депозити, а со тоа и на кредити, играат различна улога во банкарскиот систем во Република Македонија. Во финансиската теорија ризикот се дефинира како девијација или отстапување од очекуваните резултати кои настанале како резултат на варијации на финансиските променливи. Според ова, за да постои ризикот во финансиското работење тој мора да биде: можен, да предизвика економска штета, да биде неизвесен и да биде случаен. Всушност, ризикот претставува ,,опасност од загуба”. Главните ризици со кои се соочуваат банките во своето работење се следните: 1. Кредитен ризик 2. Ликвидносен ризик 3. Каматен ризик 4. Девизен ризик Клучни зборови:ризици, банкарско работење, кредитна политика, кредити за правни, кредити за физички лица.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 08 Jul 2016 10:46
Last Modified: 08 Jul 2016 10:46
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16000

Actions (login required)

View Item View Item