Грешки во ендодонцијата

Kovacevska, Ivona and Denkova, Natasa and Nachevski, Jane and Dimovski, Hristijan (2016) Грешки во ендодонцијата. In: 23rd International Dental Student’s Scientific Congress, 20-22 May 2016, Ohrid, Macedonia. (Submitted)

[img]
Preview
Text
Апстракт книга Конгрес 2016.pdf

Download (19Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
Poster%20ohrid.pdf

Download (552Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
ivona.pdf

Download (1714Kb) | Preview

Abstract

За време на ендодонскиот третман може да настанат различни компликации кои најчесто се како последица на недоволно внимание при работа. Истите можат да се јават во било која фаза од ендодонскиот третман. Да ги истакнеме најчестите компликации кои може да се јават во било која фаза од ендодонтскиот третман. Во текот на истражувањето направивме ревизија на повеќе трудови, а исто така и прибравме податоци од повеќе литератури. Најчесто грешките, зависно од типот и степенот, ја отежнуваат терапијата и оневозможуваат успешно завршување на третманот доколку истите не се санираат. Меѓутоа со напредувањето вопоследните неколку години од страна на инструентариум,реставративни материјали , дијагностички методи и техники, ендодонтските тераписки грешки треба да се намалат до максимум.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 14 Jun 2016 11:54
Last Modified: 14 Jun 2016 11:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15919

Actions (login required)

View Item View Item