Употреба на гласјономер цемент во терапија на длабок кариес

Denkova, Natasa and Ristova, Ivana and Petrovska, Ana (2016) Употреба на гласјономер цемент во терапија на длабок кариес. In: 23rd International Dental Student’s Scientific Congress Ohrid 20-22 May 2016. (Submitted)

[img]
Preview
Text
Апстракт книга Конгрес 2016.pdf

Download (19Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
Poster-OHRID-1.pdf

Download (1395Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Poster-OHRID-1-1.pdf

Download (1395Kb) | Preview

Abstract

Глас – јономерните цементи (ГЈЦ) се најновопроизведени материјали, кои наидоа на широка примена во стоматолошката практика. Имено, ГЈЦ се естетски реставративни материјали, кои имаат особина хемиски да се врзат за емајлот и дентинот. Биолошки се активни, бидејќи имаат способност за ослободување на флуорни јони. Во однос на подобрените перформанси и бројните модиификации, ГЈЦ можат да се употребат и како материјали за терапија на кариес. Да се процени застапеноста на ГЈЦ во терапија на длабок кариес како современ материјал и неговата употреба во секојдневната стоматолошка пракса. Спроведовме анкета во вид на интервју во вкупно 22 стоматолошки ординации во Штип. Исто така, направивме ревизија на научно-истражувачки трудови за биокомпактибилноста и употребата на ГЈЦ како подлога.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 14 Jun 2016 08:22
Last Modified: 14 Jun 2016 08:22
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15918

Actions (login required)

View Item View Item